Świeży sok – wyciskarka do soków vs sokowirówka – co wybrać?

wyciskarki_do_soków

Zalety świeżego soku!

Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z korzyści jakie niesie ze sobą „własnoręczne” wytwarzanie soków. Świeżo wyciskane soki, w przeciwieństwie do soków sklepowych, są doskonałym źródłem wartości odżywczych pozytywnie wpływających na nasz organizm.

sok z wyciskarkiDlaczego należy pić świeży sok?

    •  otrzymujemy produkt najwyższej jakości
    • w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników, świeżo wyciśnięte soki nie są poddawane procesowi pasteryzacji, która pozbawia ich wartości odżywczych
    • wzbogacenie swojej diety – ludzie zazwyczaj spożywają cały czas te same warzywa i owoce, a niektórzy wręcz unikają ich w swoim jadłospisie, a dzięki sokom możemy nie tylko pozbyć się monotoniczności, ale także w bardzo dobry sposób dostarczyć organizmowi zalecaną dawkę owoców
    • mają pozytywny wpływ zarówno na funkcjonowanie, jak i na oczyszczanie naszego organizmu

Znając już zalety świeżego soku stajemy przed kolejnym wborem: wyciskarka do soków czy sokowirówka?

Bardzo często ludzie są przekonani, ze wyciskarka do soków i sokowirówka jest tym samym urządzeniem – nic bardziej mylnego! Należy zdawać sobie sprawę, że zarówno możliwości jak i korzyści oferowane przez oba te sprzęty są rózne.

sok z kiwi

Sokowirówka

Proces pozyskiwania soku z sokowirówki polega na ścieraniu produktów przy bardzo wysokich obrotach – co skutkuje nagrzewaniem się mechanicznych części naszego sprzętu. Wysokie obroty oraz towarzysząca im wysoka temperatura niszczą część wartości odżywczych oraz rozrywają mikrowłókna owoców i warzyw – co skutkuje obniżeniem jakości otrzymanego soku. Obniżenie jakości produktu rekompensuje nam krótki okres czasu w jakim otrzymujemy sok. Sokowirówki nadają się przede wszystkim do owoców „twardych”.

Zalety:
– szybki czas wyciskania soku
– „wysoka” klarowność soku (typowa konsystencja – rzadkość)
– stosunkowo niska cena zakupu

Wady:
– niższa wartość odżywcza otrzymanego soku (w stosunku do wyciskarek)
– ograniczenie do poszczególnych rodzajów warzyw i owoców (nie sprawdza się w przypadku np. warzyw liściastych)
– sok szybko traci świeżość
– głośna praca

Wyciskarka do soków

Proces wyciskania polega na powolnym miażdźeniu produktów i przeciśnięciu ich przez sito wyciskając z nich soki. Cała „procedura” przebiega wolniej, niz w przypadku sokowirówek, ale jakość otrzynamego napoju jest zdecydowanie wyższa. Dzięki niskim obrotom sok zachowuje więcej cennych minerałów i witamin. Ponadto nie jesteśmy ograniczeni do danego typu produktów – wyciskarka do soków poradzi sobie zarówno z owocami i warzywami twardymi, jak i liściastymi. Więcej o wyciskarkach dowiesz się na: https://wyciskarki.pl/

Zalety:
– sok jest gęstrzy i zawiera więcej składników odżywczych
– dłuższa świerzość soków
– cicha praca
– łatwa w czyszczeniu
– dodatkowe funkcji (niektóre modele pozwalają nam tworzyć masło orzechowe itp.)

Wady:
– stosunkowo wysoka cena
– ze względu na niskie obroty zrobienie soku trwa więcej czasu

Podziel się treściami z bloga:

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*