Jakie przyprawy są najczęściej używane przez kucharzy?

Przyprawy – to właśnie dzięki nim każde danie nabiera wyjątkowego zapachu i aromatu. Czasami używamy ich po to, aby jeszcze bardziej podkręcić smak danej potrawy, a innym razem zaś to one są najważniejszym składnikiem. Nie może ich zabraknąć w kuchniach z różnych stron świata – orientalnej, śródziemnomorskiej, a także w naszych regionalnych specjałach. Chyba żaden kucharz nie wyobraża sobie, aby w jego kuchni mogło zabraknąć przypraw. Są obowiązkowym dodatkiem nie tylko w dużych lokalach gastronomicznych, ale też naszych prywatnych domach, gdzie gotujemy dla rodziny oraz przyjaciół. Poniżej przedstawiamy, jakie przyprawy są najczęściej wybierane przez kucharzy.

Popularne rodzaje przypraw

Przyprawy występują pod różnymi postaciami. Tak naprawdę trudno policzyć, ile z nich jest wykorzystywanych powszechnie w różnych kuchniach na świecie. Powstają one z różnorodnych roślin, a każda z nich gwarantuje nam niewiarygodne doznania smakowe. W kuchni polskiej pierwsze skrzypce grają oczywiście pieprz i sól, jednak obok nich coraz częściej spotykamy też bardziej oryginalne dodatki do potraw.

Wśród nich wymienić możemy na przykład idealny do deserów cynamon, kurkumę, gorczycę, szafran czy imbir. Przyprawy potrafią całkowicie zmienić smak wybranego dania i nadać mu zupełnie nowego charakteru. Bez nich bardzo trudno jest przyrządzić wyraziste posiłki, które zachwycają głębią swojego smaku. Warto także pamiętać o zdrowotnych właściwościach przypraw – niektóre z nich stosowane są jako środki pozwalające zwalczać różne choroby, a pomoc w kosmetyce.

Mieszanki przypraw do (za)dań specjalnych

Niezwykle popularne i przydatne są także mieszanki przypraw, cieszące się ogromnym powodzeniem w branży gastronomicznej. Najlepszym przykładem jest tutaj chyba curry, czyli podstawa kuchni indyjskiej. Obok niego warto jednak wspomnieć o popularnych przyprawach do kebaba, mięs lub zup.

Suszone zioła i warzywa

Kolejna pozycja, niezwykle często stosowana przez kucharzy, to suszone zioła oraz warzywa. Nie każdy z nas posiada własny ogródek, a dostęp do świeżych warzyw oraz ziół, szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, jest mocno ograniczony. Aby zatem nie rezygnować z dobrodziejstw marchewki, kopru, szczypiorku czy cebuli, warto sięgnąć po ich suszone odpowiedniki.

Posiadają one te same zbawienne dla smaku i naszego zdrowia właściwości, co świeże produkty. Z pewnością będą nieocenione w każdej kuchni, bez względu na to, jakie są nasze umiejętności kulinarne. Każdemu, kto poszukuje wyjątkowych przypraw dla gastronomii, polecamy zapoznać się z ofertą firmy Rolmex: https://www.rolmex.kalisz.pl/.

Podziel się treściami z bloga:

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*