Lodówki gastronomiczne to urządzenia chłodnicze przeznaczone do przechowywania dużej ilości produktów spożywczych. Dzięki nim można znacznie lepiej gospodarować zapasami, a tym samym ograniczyć ilość wyrzucanej żywności. W miejscach takich jak restauracje czy stołówki bardzo ważne jest to, aby żywność zawsze była świeża i pozwalała na przyrządzanie apetycznych dań.
Warto mieć na uwadze to, że profesjonalne lodówki dedykowane do gastronomii mogą znacząco wpłynąć na komfort pracy w czasie gotowania i nie tylko. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wspomniane urządzenia mogą poprawić codzienną pracę w profesjonalnej kuchni.
Lodówki gastronomiczne – optymalizacja pracy w kuchni
Odpowiednie wyposażenie zaplecza kuchennego w lokalu gastronomicznym jest bardzo ważne. Dzięki niemu możemy nie tylko przechowywać produkty w niskich temperaturach, ale także łatwiej przyrządzać dania. Profesjonalna lodówka pozwoli nam gromadzić większe ilości zapasów, dlatego wszelkie potrzebne składniki będziemy mieć zawsze pod ręką.
Jest to bardzo ważne przede wszystkim w godzinach szczytu, kiedy ruch w lokalu jest znacznie większy i nie chcemy, aby goście zbyt długo czekali na wydanie zamówienia. Ponadto, pomiestna chłodziarka gastronomiczna pozwoli nam mieć zawsze wszystko pod ręką. Nie ma już potrzeby rozkładania towaru w kilku różnych urządzeniach chłodniczych. Lodówki gastronomiczne znaleźć można na stronie: https://termosy.com.pl/Lodowki-gastronomiczne-c1330.
Co można przechowywać w lodówkach gastronomicznych?
Lodówki gastronomiczne pozwalają nam przechowywać różnorodne produkty spożywcze, jakie są niezbędne do przyrządzania różnorodnych dań. Wśród nich możemy wymieć na przykład: mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, a także gotowe potrawy, które można ponownie odgrzać.
Lodówki do gastronomii będą niezbędne w wielu restauracjach, barach, hotelach, stołówkach albo firmach cateringowych, gdzie bardzo ważne jest to, aby trzymać żywność w optymalnych warunkach.
Jak dopasować lodówkę gastronomiczną do lokalu?
Wybierając lodówkę gastronomiczną, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej pojemność. Z jednej strony urządzenie powinno zmieścić odpowiednią ilość produktów, a z drugiej – nie może utrudniać poruszania się po zapleczu kuchennym.
Warto także zwrócić uwagę na materiał wykonania. Najlepsze będą urządzenia wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję i uszkodzenia, jakie mogą powstać w trakcie użytkowania.